La temporada de bany a les platges metropolitanes arrenca sense dutxes ni rentapeus

La temporada de bany a les platges metropolitanes arrenca sense dutxes ni rentapeus

La temporada alta de bany a les platges metropolitanes arrenca en plena fase d’excepcionalitat per sequera, el que obligarà a mantenir tancades les dutxes i els rentapeus, tret de les platges de Barcelona on en funcionarà una per sorral. La mesura permetrà estalviar 20.000 m3 d’aigua al mes, 80.000 m3 al final de la temporada.

En la línia d’estalviar aigua, també es reduirà un 80% la neteja amb aigua a pressió. En resposta a la tendència a l’alça d’anar a les platges en horari nocturn davant l’increment de les temperatures, l’AMB adaptarà els horaris de la neteja per fer-la compatible amb els nous usos. “S’endarrerirà l’entrada de les màquines en funció de l’ús com es fa per Sant Joan”, ha explicat Ramon Torra, gerent de l’AMB.

Durant la presentació de la temporada alta de bany a les platges metropolitanes, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha destacat que, malgrat que ara comença l’època de sol i calor, es consolida l’aposta per una desestacionalització de la temporada, una diversificació d’usos i una oferta de serveis durant els 365 dies de l’any per convertir les platges en un espai públic de primera categoria, d’alta qualitat i preservació ecològica.

Una de les novetats d’aquesta temporada és la col·locació de pèrgoles d’ajut al bany. Després de dues temporades fent proves pilot, l’AMB en disposa de 14 a tot el litoral metropolità amb una inversió de 315.000 euros. Aquestes pèrgoles permeten als usuaris amb discapacitat disposar d’una zona d’ombra i terreny pla, sense inclinacions.

Unes platges, s’ha recordat durant la presentació, que l’any passat van batre el rècord d’usuaris amb 11 milions i una valoració mitjana de 8 sobre 10. “Les platges es mantenen amb bona qualitat, màxima afluència de visitants i alta valoració”, ha assenyalat Daniel Palacios, cap del servei de platges de l’AMB.

Regressió i protecció dunar

Tot i aquest bon balanç, tant Torra com Palacios han recordat que moltes platges catalanes estan patint una greu regressió que obliga a prendre mesures d’urgència, com l’aportació de sorra, que no sempre és efectiva, i d’altres de més estructurals i a llarg termini. Mesures, han afegit, necessàries per no perdre uns espais amb altes potencialitats i valoro natural.

Ramon Torra ha recordat que les platges més afectades del litoral metropolità són les de Montgat, Gavà i el Prat de Llobregat, especialment el tram més proper al port de Barcelona. Per frenar aquesta tendència, Torra ha recordat que actualment hi ha dos estudis en redacció per buscar solucions. Un s’està fent de la zona del delta del Llobregat i l’altre al Masnou. També n’hi ha dos més, a Mongat i a les Tres Xemeneies, en licitació, i un cinquè en tràmit.

Més enllà del problema de la regressió dels sorrals, durant la presentació s’ha posat en valor que la superfície dunar, un pilar fonamental de la gestió integral de les platges metropolitanes, s’ha incrementat 45.100 metres quadrats en set anys, xifra equivalent a 4,5 camps de futbol.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat