Chucho Valdés, Joshua Redman, Richard Bona amb la Liceu Big Band i Clara Peya, caps de cartell del Festival de Jazz

Chucho Valdés, Joshua Redman, Richard Bona amb la Liceu Big Band i Clara Peya, caps de cartell del Festival de Jazz

El cineasta nord-americà Woody Allen inaugurarà, en la faceta de músic, el 55è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona amb dos concerts que els organitzadors defineixen com a "exclusius" i que tindran lloc el 18 i 19 de setembre. Chucho Valdés, Joshua Redman, Sergio Mendes, Richard Bona amb la Liceu Big Band, Tigran Hamasyan, Clara Peya i Ron Carter formen també part del cartell d'aquest any.

Un altre dels plats forts del certamen serà el concert "únic" del pianista dominicà Michel Camilo al costat de Marco Mezquida. Camilo rebrà, a més, la Medalla d'Or del festival. A banda, Andrea Motis tornarà al Palau de la Música amb el projecte "més ambiciós", al costat de la Camerata Conservatori Liceu.

Els plats forts de l'edició, segons el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, "són tots, tant els dels petits clubs com els grans", tot i que assegura que l'edició d'enguany "compta amb concerts d'artistes històrics dels segles XX i XXI" com Chucho Valdés o Joshua Redman, que presentarà nou disc aquesta setmana. Així mateix, el director també ha destacat la sèrie 'De cajón', un festival flamenc dins de l'edició amb un cartell farcit de grans artistes, com Miguel Poveda, José Mercé o Rosario.

Pel que fa a les novetats de l'edició d'enguany, Anton ha subratllat el conjunt de concerts de músics locals i estrangers que tindran lloc a la sala Jamboree de Barcelona - Sala 1 i 3. Durant el festival, hi passaran diferents artistes reconeguts, com la cantant Alani o el grup musical The Funky Knuckles. "Estem molt contents de tenir una seu al club degà del jazz a Barcelona", ha asseverat el director.

D'altra banda, Anton també ha explicat que el festival des de fa anys incorpora "una frase maleïda" escrita pel crític musical Frederic Lliurat després del primer concert de Jazz al Palau de la Música: "El jazz és un art primitiu digne dels homes senzills que el practiquen". Anton diu que convé utilitzar-la amb sarcasme per "provar les bestieses" que s'han dit sobre aquest gènere musical en un país en què, precisament "l'escriptura musical en general és molt fluixa".

Altres cites destacades del certamen són les que ofereix el Jazz & Food, que tornarà al Moll de la Fusta el 25 de setembre amb una programació gratuïta de 10 hores que inclou Dàmaris Gelabert, Sant Andreu Dixie Band, The Big Easy's Crew, Raúl Rodríguez 3F Power Trio, Liceu BLAM Collective i MUV.

A més, el Conservatori del Liceu acull els concerts de Kenny Barron, Yonathan Avishai-Omer Avital, Chris Potter Circuits Trio, Sylvie Courvoisier-Mary Halvorson, Joel Ross, Dave Douglas, Liceu Gran Ensemble, The Bad Plus, Donny McCaslin, Joey Calderazzo, Aaron Parks, Ralph Towner i el quartet Colina-Sanz-Serrano-Piraña. El seu nou club, anomenat Live Room, acollirà també concerts, jam sessions i trobades amb artistes.

Entre els artistes catalans hi haurà la Rufaca Folk Jazz Orchestra i la Big Band Jazz Maresme, que compartiran cartell a la Nit de les Big Bands, i la Sant Andreu Jazz Band, que porta al Palau, amb convidats especials, la presentació d'un disc dedicat a la música brasilera.

També cal destacar que el festival recupera la seva sèrie 'Finestres, música més enllà del jazz', on actuaran la cantant Bebe en solitari, el pianista Sofiane Pamart amb el seu nou disc, 'Noche', i el projecte 'Un país para escucharlo', coliderat per Ariel Rot i Kiko Veneno.

El contrabaixista Horacio Fumero serà el protagonista del 'Retrat d'Artista', amb cinc concerts diferents que compten amb músics com la seva filla Lucia, Ignasi Terraza, Rita Payés, Xavi Torres, Pedro Javier González i Bill McHenry, entre d'altres.

Altres propostes, repartides entre l'Auditori i Luz de Gas, incloueran l'homenatge que Bebel Gilberto fa al seu pare João; les últimes creacions de referències de l'escena catalana com Josep Mas, Kitflus i Carles Benavent; l'últim projecte del pianista Marco Mezquida, el trio Tornado; el final de gira de l'homenatge a Stéphane Grappelli concebut per la violinista Èlia Bastida; el debut al festival de la portuguesa Maro, i la trobada de Paquito D'Rivera amb la Banda Municipal de Barcelona.

Finalment, el Teatre-Auditori Sant Cugat repeteix com a seu del festival amb una proposta d'estrena, 'Venus', últim projecte de la pianista Laura Andrés.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat