El Sant Jordi de Barcelona recuperarà la totalitat de la Rambla amb un nou repartiment "mes esponjat"

El Sant Jordi de Barcelona recuperarà la totalitat de la Rambla amb un nou repartiment "mes esponjat"
La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya han presentat aquest dilluns la celebració del Sant Jordi, que a Barcelona recuperarà la totalitat de la Rambla. Després de la pandèmia i de l'atemptat terrorista de 2017, els organitzadors han explicat que s'estrenarà un nou model "més esponjat" que oferirà parades de llibres, floristeries i entitats de barri fins al Centre d'Arts Santa Mònica.

El sector del llibre han defensat el copagament de les parades a les zones professionals a Barcelona en creure que l'anterior model és "inviable", però s'han obert a fer una reflexió després de la diada. A la capital catalana hi haurà 425 parades de roses i llibres i 3.356 metres d'oferta en zones professionals.

A Barcelona els espais de llibres i roses arribaran a set districtes per primer cop. A Ciutat Vella el protagonisme serà a les Rambles però, fent nòdul amb el Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, els llibres i les roses creuaran de mar a muntanya. La Biblioteca Gabriel García Márquez se sumarà a les activitats de Sant Jordi amb la lectura del pregó i el carrer Gran de Gràcia es tornarà a tallar per dedicar-lo a la venda de llibres i roses.

El gruix de parades es concentraran a l'Eixample amb el passeig de Gràcia i carrers transversals. Es completarà amb la plaça de la Universitat i el passeig de Sant Joan, dedicat al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar. Pel que fa al barri de Sant Andreu, la plaça d'Orfila es mantindrà com a epicentre cívic.

A la resta de Catalunya hi haurà festa a tots els municipis de Catalunya com a la plaça Pompeu Fabra de Badalona, el també retorn a la Rambla de Girona, la Rambla de Ferran i l'Avinguda de Francesc Macià de Lleida, la plaça Santa Anna de Mataró, la Rambla de Tarragona, la plaça Vella de Terrassa o la plaça amb el Mercat setmanal o el passeig de Vic.

Durant la roda de premsa de presentació de la jornada, el coordinador de Sant Jordi de la Cambra del Llibre de Catalunya Jordi Ferré ha assegurat que el sector afronta la festa amb "optimisme" i que esperen repetir les xifres de 2023 amb la venda de 1,87 milions d'exemplars i una facturació acumulada durant la setmana de 24 milions d'euros.

A l'expectativa de les condicions meteorològiques, el sector preveu aconseguir bons resultats amb una venda que es repartirà més pel fet que la festa caigui entre setmana. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha parlat d'un Sant Jordi que els "il·lusiona" amb una logística que serà més fàcil en un dia laborable i amb unes perspectives "bones".

Pel que fa al nombre total de parades a Barcelona, el secretari tècnic del Gremi Marià Marín ha parlat del creixement viscut des de 2017 que n'hi havia 186 fins a 2024 que n'hi haurà 435. També ha aplaudit que s'arribi a 214 taules amb signatures d'autors.

Sense la llista dels més venuts

Segons ha explicat Del Arco, la diada acabarà sense que el Gremi faci públic el tradicional rànquing dels llibres més venuts. Després d'una edició de 2023 on "no tothom va quedar content de la metodologia" del rànquing, Del Arco ha assegurat que el 23 d'abril al vespre es donaran a conèixer les tendències del que compra més la gent des de 3-4 dies abans de Sant Jordi i el dia de la festa. El 24 d'abril es farà púbic un primer llistat i el 29 d'abril s'emetrà un rànquing final amb un "escrutini real".

El nou sistema de copagament

Durant la roda de premsa han justificat que existeixi una zona professional a Barcelona que requereixi el pagament d'entre 80 o 100 euros per l'ocupació de cada sis metres de parada. Han vinculat el pagament d'aquest import per finançar la part logística i de seguretat que comporten les parades. Tot i que Del Arco ha dit que reflexionaran sobre aquest pagament un cop hagi finalitzar la diada d'enguany, ha argumentat que cal comptar amb una infraestructura perquè és una jornada que aplega més d'un milió de persones.

"Pel nostre propi element organitzatiu i de seguretat perquè som un milió de persones i hi ha un protocol d'antiterrorista de nivell 4, i per la feina que hi ha darrera, el que volem és tenir un ambient que permeti treballar bé", ha conclòs.

Han recordat, però, que la ciutat comptarà amb molts altres espais oberts i gratuïts on no caldrà abonar aquesta quantitat, fora de les zones professionals.

El cost de l'organització del Sant Jordi és de 245.000 euros, la Generalitat n'aporta 170.000 euros i l'Ajuntament de Barcelona, 30.000. Amb el copagament es cobreixen uns 40.000 euros, el que suposa entre un 15 i 17% del total.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat