Les denúncies per agressió sexual creixen un 27,4% a Barcelona els primers sis mesos de l'any

Les denúncies per agressió sexual creixen un 27,4% a Barcelona els primers sis mesos de l'any
Les denúncies per agressió sexual han crescut un 27,4% a Barcelona els primers sis mesos de l'any, en comparació al mateix període de l'any 2022. Des del gener del 2023 s'han denunciat a la ciutat 525 agressions (per les 412 del primer semestre de l'any passat), pràcticament tres denúncies diàries.

També creix la xifra de denúncies en l'àmbit de la violència de gènere, que passa de 2.128 a 2.490, sobretot en el cas dels maltractaments en l'àmbit de la llar. Les denúncies per violència de gènere també inclouen amenaces, coaccions o trencaments de condemna. D'altra banda, en termes generals els fets delictius pugen un 13,7% respecte 2022 però es mantenen un 10,4% per sota del mateix període del 2019, just abans de la pandèmia.

Són dades que la Junta Local de Seguretat de Barcelona ha analitzat aquest dijous en la primera trobada presidida per l'alcalde Jaume Collboni.

L'alcalde ha arribat a la reunió amb el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el conseller de l'Interior Joan Ignasi Elena. La trobada s'ha celebrat per analitzar l'evolució de les dades delinqüencials del primer semestre de 2023 i abordar els reptes als quals la capital catalana haurà de fer front en els propers mesos, sobretot durant l'estiu, quan hi ha més turisme i alguns fets il·lícits tendeixen a augmentar significativament. 

De fet, durant l'estiu la mirada estarà posada en la lluita contra les violències sexuals i els delinqüents multireincidents que actuen amb furts i robatoris violents a la via pública. El Pla d'estiu reforça l’acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública.

D'altra banda, a partir de l'1 de setembre s'obrirà de forma permanent l'Àrea de Custòdia de Detinguts a la comissaria de Ciutat Vella, que permetrà descongestionar l’actual centre de Les Corts i guanyar temps en el procés d’entrada de detinguts i la tramitació en la gestió dels atestats que comporta cada detenció. Aquest serà el primer pas d'un model descentralitzat en la gestió de les persones detingudes que s’implementarà a partir de l'1 de gener de 2024. 

En línies generals, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, han coincidit a destacar en roda de premsa la bona coordinació entre policies i institucions per lluitar contra la inseguretat i els delictes a Barcelona i alhora contribuir a un increment "sostingut" de la presència policial.  

Amb tot, Batlle ha reconegut que calen més instruments legals i ha plantejat la revisió d'alguns tipus penals, com ara els relacionats amb els delictes contra la salut pública. Tanmateix, tant Batlle com Ferrer confien que s'aniran trobant "estratègies".  

Montserrat Estruch, nova cap de la regió policial de Barcelona, ha assenyalat que entre els reptes que caldrà afrontar hi ha els delictes que afecten la integritat de les persones, continuar treballant contra la multireincidència i els furts així com els delictes en l'àmbit sexual i contra la salut pública.  

Violència sexual

Durant els primers sis mesos de l'any les denúncies per agressions sexuals, que representen un 8% del total dels delictes contra les persones, han crescut un 27,4%, passant de 412 a 525. Els fets coneguts en l'àmbit de la violència de gènere també s'han incrementat, en aquest cas un 17%. La xifra de denúncies s’ha enfilat i ha passat de les 2.128 a les 2.490, sobretot en el cas dels maltractaments en l'àmbit de la llar.

Tenint en compte que l'estiu és una època de gaudi al carrer, celebració de festivals i festes majors i hi ha un ús més intensiu de l'espai públic, els Mossos mantindran actiu el Pla d'acció contra les violències sexuals en entorns d'oci, que es va posar en marxa el juny de 2022 i que contempla itineraris segurs de zones d'oci a transport públic i actuar en horari de tancament i sortida dels locals.  

Les accions de prevenció es completaran amb controls als accessos i sortides de les zones d'oci. A més, els contactes que s'han fet durant el darrer any amb els representants del sector de l'oci nocturn per dotar-los d'eines per prevenir i actuar davant aquesta mena d’episodis, també s'estan estenent a responsables del sector de la restauració i del de la seguretat privada. A banda, el cos ha creat recentment l'Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC i la seva Unitat d'Intel·ligència.  

El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha atribuït part de l'augment de les denúncies a "la conscienciació". "Hi ha tipologies delictives que fa uns anys mai s'haguessin denunciat", ha assenyalat en roda de premsa. Per això ha celebrat "empoderar" a la ciutadania a presentar denúncies que abans no es presentaven. D'altra banda, ha subratllat la resposta donada des del cos de Mossos d'Esquadra per tal d'abordar les violències sexuals. "Estem aplicant totes les nostres eines", ha indicat. Tanmateix, ha afegit que la solució no pot venir només de la part judicial, ja que hi ha "altres actors". 

De la seva banda, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat que tots plegats estan millorant els instruments d'atenció a les víctimes amb formació als agents i més coordinació. "Estem fent una atenció més especialitzada i tenim equipaments específics", ha apuntat tot subratllant que el 16 d'agost es posarà en marxa l'espai de recepció de denúncies de violència masclista especialitzat a la Rambla. A més a més, has recordat que ara que s'apropa l'estiu es mantindran els itineraris segurs i els punts liles, dues iniciatives que han comportat "més confiança de la ciutadania en l'acció policial".

De fet, el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, ha assegurat que objectivament els fets delictius baixen en les zones cobertes pels itineraris segurs. 

Creixen un 13,7% els fets delictius, però sense arribar a nivells de 2019

En termes generals, els fets delictius denunciats a Barcelona durant el primer semestre han augmentat un 13,7% respecte el 2022. Amb tot, han baixat un 10,4% en comparació amb el mateix període del 2019, just abans de la pandèmia. En relació amb l'activitat policial, s'ha registrat un fort increment de les detencions i dels investigats, de forma que aquests indicadors s’han situat per sobre de les dades del 2019. S'han detingut 13.001 persones, un 23,4% més el 2022 i un 15% més que el 2019. Pel que fa als investigats, n'hi ha hagut 26.970, el que significa un 15% més que el 2022 i un 9,5% més respecte del 2019. El percentatge de resolució també ha augmentat 1,4 punts. 

Els delictes contra les persones, que representen un 6,44% del total, han augment un 11,5%. Aquest increment està relacionat amb l’augment del 2,9% de les denúncies vinculades amb les lesions (de 2053 han passat a 2112). En el marc del Pla Daga dels Mossos, orientat a detectar i intervenir armes blanques, durant els primers sis mesos de l’any s’ha registrat 992 denúncies administratives, el que representa un augment del 33,5% respecte al mateix període de l'any anterior. 

També han crescut un 15% els delictes que fan referència al patrimoni. De 79.105 s'han enfilat fins els 90.992. Aquest increment s’explica sobretot pel notable creixement que han experimentat els furts i les estafes. 

Un de cada dos fets denunciats a Barcelona són furts

En concret, durant el primer semestre de l'any, els furts han crescut un 17,2% (42.772 a 50.116) però continuen allunyats dels indicadors del 2019 quan es va assolir la xifra de 66.999 furts. Representen un 49,2% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona o el que és el mateix un de cada dos fets denunciats a la ciutat. El 72,5% dels furts es produeixen a la via pública i en establiments comercials i un 22,3% tenen lloc al transport.

Pel que fa a les estafes, suposen el 15% de la totalitat de delictes contra el patrimoni que passen a la ciutat i, a més, són una de les tipologies delictives que ha experimentat un augment més important passant de 11.076 fets a 13.955, el que comporta un increment del 26%. Al voltant del 90% de les denunciades han tingut lloc a la xarxa. 

També en l’àmbit dels delictes contra el patrimoni, destaquen el robatoris amb força a establiment comercial, que passen de 740 a 1.325 fets, i els robatoris a interior de domicili, que es mantenen estables, passant de 1.928 a 1.994. Finalment, els robatoris amb força a interior de vehicle baixen un 14,8%, passant de 5.363 a 4.570. 

La policia deté 112 vegades els cinc multireincidents més actius 

Un altre dels reptes de seguretat de l'estiu, a banda de la prevenció de les violències sexuals, serà la lluita contra la multireincidència que actua a la ciutat cometent furts i robatoris violents. En aquest sentit, han destacat que en els primers sis mesos de l'any els cinc multireincidents més actius a la capital catalana han estat detinguts 112 vegades. Entre tots acumulen 203 antecedents.

Han recordat que el pla Tremall dels Mossos està centrat en capturar aquests delinqüents i generar intel·ligència policial. Alhora, han dit que en aquest àmbit es realitzen dispositius en les zones més actives on es registren més robatoris violents i furts segons els mapes delinqüencials. 

De gener a juny s'han detectat 315 multireincidents, dels quals se n'han detingut 262 un total de 1.629 vegades i se’ls ha imputat un total de 4.065 fets, principalment furts i robatoris violents a la via pública. 

A banda, els robatoris amb violència o intimidació han crescut un 8,4%, passant de 6.216 a 6.739, el 83,5% d’aquests han tingut lloc al carrer. Alhora, s’han practicat 1.475 detencions en aquest àmbit, el que representa un increment del 30,6% respecte el mateix període de 2022 i un 34,8% respecte al 2019. De l’anàlisi de les dades, es desprèn el 98% de les víctimes no van patir cap tipus de lesió o molt lleu, que el 7,7% eren menors d’edat i el 10,2% majors de 65 anys.

El grup Titani de rellotgers s'activa per segon any

A més, tal i com ja va avançar l'ACN, el passat mes de maig els Mossos van reactivar el grup Titani, una unitat que va crear-se fa poc mes d’un any amb l’objectiu de frenar els robatoris de rellotges d’alta gamma que tenen lloc a la capital catalana. 

Durant el primer semestre, aquests tipologia delictiva ha representat el 8,2% dels robatoris violents denunciats. Des de la seva activació, el passat 11 de maig fins ara, el grup Titani realitzat 78 detencions, de les quals dinou han acabat amb l’ingrés a presó dels arrestats. A aquestes detencions s’han les que fan els Grups de Delinqüència Urbana dels dos cossos policials desplegats a la ciutat. Aquestes xifres sumen un total de 127 detencions relacionades amb rellotgers.   

Aquest és un fenomen que es repeteix a totes les capitals europees que tenen un alt impacte turístic. Es tracta de fets delictius estacionals, ja que els lladres actuen sobretot durant els mesos de l’any en què el turisme es dispara i quan els ciutadans comencen a vestir màniga curta.

126 detinguts per delictes contra la salut pública

Pel que fa a la venda i el cultiu de drogues, de gener a juny s’han fet 66 entrades i escorcolls a immobles relacionats amb venda i distribució de drogues i 126 persones han estat detingudes. L’acció policial, entre investigacions i actuacions per pressió policial, ha suposat es desmantellament de 101 domicilis dedicats al tràfic de drogues, dels quals 53 han estat retornats a la seva propietat o han quedat inactius totalment. Les drogues intervingudes han estat de tot tipus, entre cocaïna, heroïna, crack, haixix i plantacions de marihuana (4.298 plantes).

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat