Resignació i preocupació entre els banyistes de Barcelona per la vaga dels socorristes a les platges de la ciutat

Resignació i preocupació entre els banyistes de Barcelona per la vaga dels socorristes a les platges de la ciutat
Els usuaris de les platges de Barcelona han mostrat la seva preocupació envers la vaga indefinida que els socorristes han iniciat a la capital catalana.

El col·lectiu reclama millores laborals i un augment de la plantilla per garantir la qualitat del servei. Tot i que molts dels banyistes han admès entendre les reivindicacions, la majoria ha expressat la sensació "d'inseguretat" que els genera la reducció de vigilants - els serveis mínims marcats pel departament de Treball són del 50%-. Aquest és el cas de la Dolores, una barcelonina que ha considerat que tenint en compte els divuit ofegaments d'aquest estiu a platges catalanes "no és el moment de fer protestes que posen en risc la vida de persones".

Últim dissabte de juliol, dotze del migdia, la platja de la Barceloneta plena de banyistes i la torre de vigilància tancada i amb una bandera blanca en què s’hi llegeix “socorristes en lluita” onejant. Aquesta és la postal que des d’aquest divendres presenten les platges de la capital catalana com a conseqüència de la vaga que els socorristes han iniciat per denunciar la manca de personal i els torns excessius que es veuen obligats a fer. La situació ha portat el departament de Treball ha decretar uns serveis mínims del 50%, fet que es tradueix en què de les 21 torres de vigilància de les platges barcelonines només romanen obertes tretze.

L’escenari ha generat preocupació entre alguns dels usuaris d’aquests espais, sobretot persones grans i de mitja edat que mai han rebut classes de natació i malgrat defensar-se dintre de l’aigua reconeixen tenir certes dificultats. Aquest és el cas de Dolores, una veïna de la ciutat comtal que ha criticat que el col·lectiu hagi escollit l’estiu per decidir emprendre aquestes protestes. “Ho veig molt malament perquè posen en risc la vida de persones que poden morir si no se les auxilia”, ha remarcat la banyista que ha considerat que “s’estan aprofitant perquè saben que ara fan falta”. Per tot plegat s’ha preguntat “per què no ho fan al gener?”.

Cati, una altra ciutadana que també ha acudit a la platja de la Barceloneta aquest dissabte, s’ha expressat en aquesta mateixa línia i ha valorat que “no és el moment adequat” perquè “hi ha vides en joc”. Amb tot, ha reconegut que el col·lectiu ha de lluitar pels seus drets i ha demanat a l’Ajuntament “que els pagui el que els hagi de pagar” perquè treballin. “Fins hi tot el millor nedador s’ha ofegat”, ha advertit. Així mateix, Carlos, un veí de la capital catalana de 73 anys, ha avisat que hi ha certes decisions que poden posar en perill tercers. “Si per vocació et fas socorrista no entenc com pots no voler treballar quan la platja està plena i estem a trenta graus”, ha retret.

Comprensió i dret a vaga

Per la seva banda, Carmen, una andalusa que viu a Barcelona des de fa anys, ha reconegut que aquest estiu està sent especialment tràgic pel que fa als ofegaments que s’han donat a les platges catalanes. Amb tot, ha assegurat que els socorristes “són pocs, fan moltes hores i estan mal pagats”. Tot i que des del seu punt de vista aquest és un problema endèmic de tots els treballadors temporals, ha demanat que “es contracti més personal perquè hi ha molta gent a l’atur”. També ha defensat que “com tothom tenen dret a fer vaga” i ha dit que “ara és el temps de fer-la i no al gener”.

En aquest mateix sentit, Rosa, una veïna de la Barceloneta, ha considerat que el govern de la ciutat “no hauria d’haver permès que s’arribés a aquesta situació” i que “haurien d’haver arreglat el conflicte a temps". Ha reconegut que el fet que la torre de vigilància no disposi de socorrista li genera certa percepció d’inseguretat, però ha explicat que els altaveus de la platja han advertit durant tot el matí sobre la vaga i han recordat als usuaris que en cas d’emergència poden trucar al 112. Alhora, ha apuntat que també ha vist una embarcació de Creu Roja patrullant per l’aigua i que tot això la fa estar més tranquil·la. “Si el mar està malament jo soc la primera que no m’hi fico”, ha comentat.

Amb tot, el gruix de banyistes de la Barceloneta, que són turistes vinguts de països com Itàlia, França o Alemanya, han reconegut desconèixer que el personal de vigilància està en vaga. Per aquest motiu, la majoria es mostrava relaxat i tranquil mentre prenia el sol, es remullava a l’aigua o degustava una de les copes de sangria o mojito que els venedors ambulants ofereixen al llarg de tot el litoral barceloní.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat