Comença la selectivitat de la recuperació de la normalitat amb nervis i formularis anònims per la llengua dels enunciats

Comença la selectivitat
Més de 40.000 estudiants han començat a les 9.00 hores la selectivitat 2022, la primera de la tornada real a la normalitat sense mascaretes i amb la recuperació dels tres dies de proves. Els primers minuts han estat marcats pel repartiment d'un formulari anònim on els estudiants havien de marcar amb una creu si volien rebre els enunciats en català o castellà i que, un cop emplenat, havien de deixar sobre la taula visible als professors que repartien.

A les portes dels aularis del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) molts nervis però també el convenciment que venien preparats. La primera prova d'aquest dimarts ha estat Llengua castellana i literatura.

A les vuit del matí el Campus Nord de la UPC de Barcelona estava ple d'estudiants que arribaven buscant l'aula on havien de fer la selectivitat. Acompanyats dels seus professors han passat els nervis previs a l'entrada a l'aula. És el cas de l'Aina Díaz i la Montse Riera, del Col·legi Sant Josep de Sant Sadurní d'Anoia, que asseguraven estar molt nervioses però convençudes que s'havien preparat bé les proves per accedir a Medicina i Sistemes aeroespacials, respectivament. Totes dues han afirmat que han estudiat durant el batxillerat i que en les últimes setmanes només han hagut de "repassar". "No has d'estudiar res de nou", ha explicat a l'ACN l'Aina.

Elles formen part dels 40.557 estudiants que aquest dimarts comencen les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Enguany una de les novetats és que els alumnes havien d'omplir un formulari anònim per concretar en quina llengua volien els enunciats dels exàmens. Aquest és el resultat de la petició feta per l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) l'any passat, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va estimar la seva demanda i va eliminar el paràgraf de les instruccions sobre els enunciats. Llavors es va optar per preguntar als estudiants i que alcessin el braç per escollir. La sentència final del TSJC però va avisar que aquesta elecció havia de ser anònima. Per això, enguany s'ha optat per aquest formulari on l'alumne no ha d'escriure el nom, només marcar amb una creu si vol tots els enunciats en català o bé escollir prova per prova si el vol en català o en castellà –i en aranès-.

A la UPC els professors han entregat el formulari un cop tots els alumnes estaven asseguts i els han demanat que marquessin amb una creu les opcions que consideressin i ho deixessin sobre la taula.

Aquesta polèmica genera diversitat d'opinions entre els estudiants. L'Aina Diaz ho veu bé perquè argumenta que així cadascú pot escollir si prefereix llegir els enunciats en català o en castellà. En canvi, el Carlos López, de l'Institut Montpedrós de Santa Coloma de Cervelló, optarà pels enunciats en castellà però manifesta que no és el que més el preocupa. La Maria VIilardí, del Pare Manyanet de Les Corts, optarà pel català perquè ha cursat el batxillerat en català però es mostra crítica amb tot plegat i creu que els que reclamen poder escollir "tenen raó".

Batxillerat pandèmic

Del total d'estudiants que faran les proves, 32.172 són de matrícula ordinària i, per tant, han cursat batxillerat. Aquesta promoció es la primera que ha fet els estudis completament en pandèmia, ja que van començar primer de batxillerat el curs 2019-2020. Precisament per això, l'Aina Díaz creu que no han notat la diferència ja que s'han acostumat "des d'un principi" a fer el batxillerat en un context diferent. "Suposo que ho tenim en contra però no ho notarem nosaltres", ha manifestat.

Menys nerviós s'ha mostrat el Carlos López, qui ha explicat que s'ho ha pres "amb calma". "No sóc de preocupar-me molt, ho he portat bastant bé, organitzant-me", ha comentat. Ell sí creu que la pandèmia "ha afectat al rendiment dels estudiants", tot i que afegeix que a ell li ha anat bé el curs.

També ha assegurat estar molt nerviosa la Maria Vilardí, tot i que ha confiat que li anirà bé. Aquesta estudiant vol fer Administració i direcció d'empreses i, tot i que apunta que potser no necessita una de les notes més altes, sí que vol obtenir una bona puntuació per satisfacció personal. Ella no creu que estudiar en pandèmia hagi estat difícil: "És parla pitjor del que és".

El futur de la selectivitat

Un altre dels debats que plana sobre el batxillerat i la selectivitat és el futur d'aquesta última, per adaptar-se a un model més competencial i seguint els nous currículums que s'han de començar a aplicar el curs vinent. Mercè Pallarès,  professora del Col·legi Sant Josep de Sant Sadurní d'Anoia, ha lamentat que els falta informació i que no hi ha indicacions gaire clares. Segons el seu parer, la selectivitat està "molt ben muntada" i ha demanat que, com a mínim, es pugui mantenir el format actual.

Sobre la selectivitat d'enguany, aquesta docent ha explicat que els alumnes han arribat el primer dia "molt animats i motivats", tot i que ha reconegut que han passat "temporades complicades". Amb tot, creu que han pogut fer un curs bastant normal i preparar bé els alumnes.

Després de l'examen de castellà, els alumnes faran el de Llengua estrangera i a la tarda serà el torn d'Anàlisi musical, Cultura audiovisual, Electrotècnia, Física o Geografia. El segon dia començarà amb l'examen de Llengua catalana i literatura. Les notes es coneixeran el 29 de juny.  

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat