Featured

Gerard Bellver fusiona la cuina catalana amb la mexicana per crear un menú per 700 persones a la FIL

Gerard Bellver fusiona la cuina catalana amb la mexicana per crear un menú per 700 persones a la FIL
El cuiner Gerard Bellver (Barcelona, 1983) ha ofert aquest dissabte un menú per 700 persones en el marc de la Fira Internacional del Llibre (FIL) de Guadalajara. El xef ha fusionat la cuina catalana amb la mexicana per donar forma a un menú dedicat a l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu personatge més estimat: el detectiu Pepe Carvalho, amant de la bona gastronomia i gran cuiner.

La proposta estava formada per un total de quatre plats, tres principals i unes postres. Tot plegat s’ha fet després de la inauguració del pavelló de Barcelona, amb l’objectiu d’acostar també la gastronomia catalana i barcelonina a Mèxic.

El menú que han pogut degustar els 730 convidats amb motiu de la inauguració de la FIL a l'Hotel Barceló constava de tres plats: una esqueixada de bacallà fumat; un "suquet de Carvalho amb records de Chilpachole", i un fricandó amb bolets "com si el fes Biscuter a la serra". Per acabar, de postres, s'ha servit un "trencadís" de mató i mel d'atzavara.

El xef Gerard Bellver explica que crear un "menú literari" ha estat un "repte" que li va plantejar la comissària del pavelló de Barcelona, la periodista Anna Guitart. Assenyala el doble desafiament per haver de fer un àpat per a 700 persones i amb productes que estiguessin disponibles tant a Catalunya com a Mèxic. Ha comptat amb la plantilla sencera de l'Hotel Barceló, formada per 45 cuiners. El mes de setembre ja va viatjar a Guadalajara per a començar a preparar el menú.

"Amb l'obra de Vázquez Montalbán la veritat és que ha sigut força fàcil perquè hi ha moltes referències a la cuina i hi havia d'on escollir", assegura Bellver, que afegeix que ha triat tres plats "bastant representatius de la cuina catalana" dels quals Carvalho parla a les seves obres.

Bellver va treballar durant tres anys a la cuina de la residència de l'Ambaixada d'Espanya a Mèxic, preparant tota mena de recepcions i banquets. Més tard va poder passar pels fogons d'El Bulli i Arzak; va ser cap de cuina de Biko, i va cofundar LuR i KoMa, a Ciutat de Mèxic. El 2023 també va inaugurar el restaurant Jiribilla a Barcelona, on planteja aquesta fusió de cuina catalana i mexicana.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat