Manresa vol recuperar la fàbrica de riu més antiga que es conserva a l'Estat per posar en valor el seu passat tèxtil

Manresa vol recuperar la fàbrica de riu més antiga que es conserva a l'Estat per posar en valor el seu passat tèxtil

Construïda l'any 1820, la fàbrica Miralda de Manresa, popularment coneguda com Els Panyos, és la fàbrica de riu més antiga que es conserva a tot l'Estat. "Una joia de l'arqueologia industrial" que, més enllà del seu valor arquitectònic, simbolitza l'inici industrial de Catalunya.

Ja fa anys que un col·lectiu d'arquitectes i historiadors de Manresa treballen per posar-la en valor, però ara l'Ajuntament vol fer un pas endavant i rehabilitar-la per convertir l'edifici en un espai on es posi en valor el passat tèxtil de la ciutat. Per fer-ho, ha sol·licitat dues subvencions que sumen prop de 6 MEUR. "Tenim l'obligació de posar en valor tot aquest patrimoni que ens ha fet ser com som", assegura a l'ACN la regidora de Cultura, Tània Infante.

Declarada bé cultural d'interès nacional des del 2009, la fàbrica dels Panyos és un símbol de Manresa, a tocar del riu Cardener, però també "del país", ja que es tracta de l'element patrimonial símbol de la industrialització catalana més antic. Es tracta d'una fàbrica de riu, que vol dir que en el moment de la seva construcció funcionava amb l'energia procedent d'una roda hidràulica moguda per l'aigua del Cardener. La fàbrica representa, doncs, el pas a la nova indústria moderna i la introducció de la Revolució Industrial a Manresa.

Un element "de primer ordre", que l'Ajuntament té clar que cal preservar. Fins ara, s'hi han fet reparacions importants, sobretot en la coberta de la fàbrica, que han estat suficients perquè l'estructura de l'edifici no perillés. Però ara l'Ajuntament fa un pas més i ha sol·licitat dues subvencions, que sumen prop de 6 MEUR, amb l'objectiu de destinar els diners a la rehabilitació de l'edifici i a donar ús a la històrica construcció.

Segons explica la tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Argemí, es volen restaurar tots els forjats interiors de la fàbrica, construir una escala interior que comuniqui els pisos i poder oferir l'edifici a nous usos. Entre el que s'hi preveu fer, hi ha la creació d'un espai a la planta baixa de l'edifici destinat a divulgar la seva història com a exemple pioner del procés d'industrialització catalana, espanyola i europea i, alhora, com a punt d'interès del Parc del Cardener en el conjunt de l'Anella Verda. Part dels diners també es destinaran a la restauració estructural dels sostres de la fàbrica.

Gairebé tantes finestres com dies té l'any

Un dels elements més característics de la fàbrica és la seva façana, amb un total de 363 finestres, gairebé tantes com dies té l'any. La indústria va començar fabricant filats i teixits de llana de qualitat, anomenats 'panyos', i l'any 1832 hi treballaven 500 obrers. Una dècada més tard, la fàbrica no podia competir amb la producció de Sabadell i Terrassa, fet pel qual es va haver d'orientar cap al cotó. Finalment, l'any 1976 la fàbrica va aturar l'activitat.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat