La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona, una activitat a l'alça en els darrers anys

La Fundació Areté obre la segona botiga d'articles reciclats a Osona, una activitat a l'alça en els darrers anys

Donar una segona vida a articles donats i ocupar persones amb dificultats d'inserció. Aquests són els objectius principals de la Fundació Areté, una entitat d'economia social que ha decidit obrir una botiga d'objectes reciclats a Manlleu. Han replicat el model de botiga que ja tenen a Vic, oberta fa tres anys, veient els bons resultats assolits.

"Ens pensàvem que nomes hauríem d'anar a domicilis a recollir i la sorpresa és que les persones venen, ens deixen articles i estan molt contentes de veure que s'arreglen i se'ls dona una altra vida", afirma a l'ACN la gerent de la fundació, Mercè Generó. Amb l'obertura del local, han pogut donar feina a tres persones d'aquesta població i volen obrir-ne més a altres punts d'Osona i el Lluçanès.

Amb el nom d'AretéSegonaMà, la botiga es troba al carrer d'Arnald de Corcó, 69 a Manlleu. Entre els articles que s'hi poden trobar hi ha sobretot de parament de llar, decoració, mobiliari infantil, bicicletes, llibres i altres productes de segona mà. "Ens arriben tots per donacions, no comprem, aquest és el gran valor", remarca la representant de la fundació, Mercè Generó.

En una entrevista a l'ACN, explica que ho accepten tot menys el tèxtil, perquè ja hi ha una altra entitat a la comarca que se n'ocupa. En els darrers anys, han vist com creixia l'interès per fer donacions a l'entitat i donar una nova vida útil als articles. Alguns cops els truquen perquè ho vagin a recollir als domicilis. "Ha crescut l'interès", explica, especialment en cas d'hereus de familiars difunts que els truquen per buidar els objectes que hi ha a l'interior d'habitatges. Una altra via de recollida són les deixalleries de la Mancomunitat de la Plana i la de Manlleu, amb qui tenen un conveni. Tots ells els donen els objectes que es poden revaloritzar per donar-los una nova vida i afavorir així a l'economia circular.

En alguns casos cal fer alguna posada al dia, neteja o fins i tot transformació. Una activitat que assumeixen usuaris que estan a l'edifici d'Osonament a Vic, on es dediquen a convertir, per exemple, llànties de rodes de bici en tauletes, donant lloc a objectes molt singulars, o a restaurar mobles, entre d'altres. Amb aquestes feines, aprenen a utilitzar eines i rutines de treball.

Aquesta botiga se suma a la que ja tenen a Vic i a la nau-taller que la fundació té a Tona, on també venen articles, però, en hores convingudes. La gerent remarca que l'objectiu final no és "fer negoci" amb la revenda dels articles sinó contribuir a l'economia circular, millorar el medi ambient i molt especialment ajudar a incorporar persones amb dificultats al món laboral, especialment persones que viuen en aquella localitat. De fet, precisa, la botiga de Vic no ha començat a tenir un "balanç zero" (sense pèrdues) fins al cap de tres anys d'estar oberta. De retruc, també contribueixen a "revaloritzar" locals que estaven tancats, com és el cas de les dues oficines bancàries on ara hi ha les botigues a Manlleu i Vic. La idea és replicar el model a altres punts d'Osona i el Lluçanès.

L’obertura de la nova botiga compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), a través de la convocatòria d’ajudes a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització 2022.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat