Featured

Solsona engega una campanya per garantir el traspàs de negocis que busquen relleu per jubilació

Solsona engega una campanya per garantir el traspàs de negocis que busquen relleu per jubilació

'De mà en mà' és l'eslògan que ha escollit l'Ajuntament de Solsona per promocionar el traspàs de negocis que busquen relleu per jubilació. Està previst que en els propers 5 o 6 anys es jubilin els propietaris de 19 establiments comercials, 14 dels quals es troben al nucli antic del municipi.

Un d'ells és la Perfumeria Torres, que tancarà portes el 30 d'agost si no troba relleu. La seva propietària, Carme Torres -que porta 40 anys al capdavant del negoci-, diu que li agradaria molt que algú li agafés el relleu: "Veure el comerç tancat fa molta llàstima". La campanya farà, d'una banda, una inversió publicitària a les xarxes socials i, de l'altra, un acompanyament personalitzat a les persones reemprenedores.

L'Ajuntament de Solsona, a través de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, ha posat en marxa una campanya comercial per garantir el relleu de negocis que han de tancar per jubilació. El lema escollit és 'De mà en mà' i simbolitza el relleu entre generacions per donar continuïtat a botigues de tota la vida i evitar que abaixin les persianes per jubilació. A la capital del Solsonès s'estima que en els propers 5 o 6 anys es jubilaran els titulars de 19 botigues sense relleu generacional, dels quals 14 es troben al nucli antic.

El regidor de Desenvolupament Local de Solsona, Ramon Montaner, ha explicat que la jubilació d'un negoci pot suposar "la clausura d'un local comercial" i, per aquest motiu, han decidit engegar aquesta campanya per evitar que això passi. "Tant important és ocupar un local buit com evitar que n'apareguin de nous", ha remarcat el regidor. La campanya vol amplificar el boca-orella de l'entorn dels botiguers que s'han de jubilar a través de les xarxes socials i arribar a un nombre més gran de persones emprenedores. "Des de l'administració tenim més força comunicativa que un particular i posem els nostres altaveus al servei dels negocis que es traspassen", assenyala Montaner.

De la seva banda, Aleix Solé, dinamitzador comercial de l'Ajuntament de Solsona, ha explicat que la campanya de difusió publicitària es complementarà amb l'acompanyament de la persona que vulgui reemprendre el negoci. Solé ha especificat que aquest acompanyament es farà "des d'un primer moment" fins que "el negoci ja comenci a funcionar". En aquest sentit, ha detallat que s'oferirà assessorament en temes legislatius i resolució de dubtes i també es farà "formació a mida".

Solé ha explicat que Solsona té una bona salut comercial en comparació a la resta de ciutats mitjanes del país i, de fet, ha assegurat que "es troba per sobre la mitjana" catalana en nombre de comerços. El tècnic atribueix aquest fet a la circumstància que Solsona es troba "lluny de grans centres comercials com Manresa", que té una comarca al voltant que compra a la capital i també que "la gent no ha donat l'esquena al seu comerç local".

19 comerços poden tancar en els propers anys per manca de relleu generacional

La Carme Torres fa 40 anys que està al capdavant de la Perfumeria Torres, un negoci ubicat al nucli antic de Solsona. Aquest any es jubila i s'ha marcat el 30 d'agost com a data límit per tancar la botiga. És una de les comerciants que s'ha apuntat a la campanya 'De mà en mà' i espera trobar algú per fer el relleu. "M'agradaria que algú s'animés i agafés la botiga perquè és un món molt bonic", ha explicat. De fet diu que veure el comerç tancat "fa molta llàstima" i deixa clar "acompanyaria en tot allò que fes falta i posaria totes les facilitats" a la persona que vulgui continuar el negoci.

Dos dels comerços que també hauran de buscar relleu en els propers anys és la Llibreria Verdaguer i la merceria Ca la Celes. Totes dues propietàries estan fent una jubilació activa i, malgrat que no tenen data per finalitzar la seva activat, asseguren que no pot ser gaire lluny. "Ja tinc llicència per plegar, tinc 69 anys, però m'agrada la feina que faig", explica Carme Dalmau, de la Llibreria Verdaguer. Explica que li agradaria trobar relleu, tot i que és conscient de les dificultats per les que passa el comerç local i els canvis en els hàbits de consum.

De la seva banda, la Celes Espinal, de la merceria Ca la Celes, explica que fa 41 anys que està a la botiga, que ha anat canviant d'ubicacions però sempre dins del nucli antic de Solsona. Fa tres anys que va complir els 65 anys, però assegura que li agrada molt la feina i, de moment, encara no ha posat data a la jubilació. "Encara no m'ha arribat el moment de dir que plego, però sí que és veritat que no m'hi podré quedar tota la vida", admet. Explica que, quan era jove, hi havia "una botiga a cada casa" i diu que no s'imagina "Solsona amb poques botigues perquè seria una ciutat morta".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat