Featured

Fins a 150 professionals d'atenció primària de l'ICS i l'IAS de Girona ja poden fer ecografies

El programa de formació per a poder fer ecografies en equips d'atenció que té l'ICS i l'IAS a Girona ja ha arribat a 150 professionals de medicina familiar. Això vol dir que tots ells ja estan acreditats per fer aquest tipus d'exploracions que poden facilitar el diagnòstic de determinades malalties.

En paral·lel a la formació, l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han dotat a totes les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Girona perquè tinguin aparells ecògrafs. Es tracta d'una tecnologia amb un cost assequible, versàtil i no invasiva que permet augmentar la capacitat de diagnòstic que es fa des dels centres d'atenció primària.

L'evolució tecnològica ha permès que els ecògrafs ofereixin una resolució d'imatge cada dia més precisa i definida. Al mateix temps, els aparells cada vegada són més portàtils i actualment els professionals ja els poden portar en visites a domicili. Això fa que des de l'ICS i l'IAS hagin optat per estendre aquests aparells a totes les àrees bàsiques de salut de la Regió Sanitària de Girona. Més enllà de la inversió d'equipament, s'ha desplegat un programa de formació per als professionals de l'atenció primària, per tal que puguin aprendre com funciona. A dia d'avui ja hi ha 150 professionals formats.

D'aquesta manera, els CAP poden fer ecografies a pacients per confirmar o descartar patologies, sense la necessitat de derivar les persones a un altre centre de més alta complexitat. Aquest projecte de formació i extensió d'ecògrafs va començar el 2009 amb l'objectiu de fer servir els aparells com una eina d'exploració i ajuda al diagnòstic. Amb aquestes proves es poden identificar còlic nefrítics, còlics biliars o lesiones a la bufeta urinària. El curs consta d'un mínim de 100 hores lectives que combinen teoria i pràctica.

L'impuls en la formació i els aparells ha fet que el nombre de proves hagi crescut de forma exponencial. Entre el 2020 i el 2022 es van fer 23.624 ecografies, que suposa una mitjana de gairebé 8.000 proves a l'any. Aquest 2023, entre el gener i mitjans d'agost ja se n'havien fet 6.558, una xifra que mostra una expansió creixent. La majoria de les proves que es fan a dia d'avui són a la zona abdominal però s'està treballant per fer-ne per fer exploracions tiroidals, vasculars i musculoesqulètiques. Per fer-ho, se seguirà fent formacions específiques al personal. A més, també es vol fomentar l'ús de les ecografies per a patologies com la síndrome del túnel carpià.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat