L'ACA impulsa la construcció d'un nou punt de control de cabal d'aigua al riu Freser a Ripoll

L'ACA impulsa la construcció d'un nou punt de control de cabal d'aigua al riu Freser a Ripoll

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació el contracte per executar les obres per construir una nova estació d'aforament al riu Freser, dins del terme municipal de Ripoll. Hi ha temps fins el 21 de setembre per presentar les ofertes i l'actuació té un pressupost de licitació superior als 737.000 euros, amb aportacions dels fons Next Generation.

L'objectiu de l'actuació és disposar d'un nou punt de control al tram final del riu Freser, abans de la confluència amb el Ter. Les obres previstes tindran una durada de tres mesos i mig a partir de l'adjudicació i signatura del contracte. Actualment l'ACA disposa d'una xarxa amb prop de 80 punts d'aforament en rius.

Aquesta infraestructura s’inclourà a la xarxa de control hidrològica d’alta disponibilitat, que inclou la generació i comunicació de dades en temps real i permetrà mesurar el nivell i el cabal del riu, amb precisió en els diferents escenaris de gestió, tant en situació ordinària, com en situacions extraordinàries pel seguiment d’episodis de sequera o avinguda, controlant l'aportació d'aigua que s’incorpora des del Freser al riu Ter.

Les obres previstes, que tindran una durada de tres mesos i mig a partir de l’adjudicació i signatura del contracte, preveuen implantar una estació d’aforament a l’alçada de la fàbrica S&P, que inclou l’execució de la pròpia estació d’aforament al riu, una caseta de control i comunicacions i tots els equips de mesura (sensors), enregistrament, comunicacions i sistemes energètics associats a l’explotació de la infraestructura.

L'ACA disposa d’una xarxa de control per disposar de dades hidrològiques amb una disponibilitat i qualitat definides, amb la finalitat de servir de base per aconseguir una òptima gestió dels recursos hídrics (en qualitat i quantitat), tant en situació ordinària com de manera especialment crítica, durant episodis d’avinguda o sequera. La xarxa de control pot ser manual (mitjançant la recollida de mostres o mesures manuals o puntuals) o automàtica (embassaments, aforaments, estacions de qualitat, piezòmetres).

Actualment la xarxa automàtica compta amb 80 punts d'aforaments en rius, 11 en embassaments, 31 aforaments en canals de derivació, 11 estacions automàtiques de control de la qualitat i 54 piezòmetres automàtics.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat