Featured

La DO Penedès encamina el final d'una verema extremadament seca: "Els viticultors estan molt preocupats"

Amb la verema a les acaballes, s'han complert els presagis i la quantitat de raïm collit a les vinyes de la DO Penedès està entre un 40 i un 50% per sota de l’any passat. "La situació és greu i els viticultors estan molt preocupats", relata a l'ACN el director del consell regulador d'aquesta zona vinícola, Francesc Olivella. 

Malgrat aquesta afectació, la DO Penedès garanteix que la qualitat del raïm és “molt bona” i confia que els vins no se'n ressentiran. Després de tres anys de falta d'aigua i amb la previsió que la sequera pugui anar a més els propers anys, Olivella insisteix que l'escenari és "duríssim", motiu pel qual estan començant a estudiar noves maneres de treballar "per millorar el conreu de la vinya i fer-la més resistent”. També lamenta que a la caiguda de la producció, s'hi suma la falta de fertilitat a la terra: "Els pagesos estan veient com se’ls moren vinyes i ceps". Segons Olivella, “la sequera està sent especialment perjudicial al Penedès”, a diferència d'altres regions vinícoles, perquè és una de les zones de Catalunya on menys litres per m2 han caigut en els darrers dotze mesos.

Olivella també qualifica de “molt greu” la situació per la qual passa el sector de la pagesia i creu que cal prendre decisions per fer canvis en la manera de treballar. En aquest sentit, des de la DO Penedès preveuen fer un estudi que determini noves mesures que ajudin a millorar el conreu de la vinya i el vi. Assegura que és necessari “estudiar com plantar els ceps, quines varietats són millors en segons quins contextos i explorar l’agricultura regenerativa". "En definitiva, cercar especialistes en canvi climàtic” que els puguin guiar en tot el procés.

Tot i les adversitats climàtiques Olivella ressalta que “en veremes escasses hi ha una doble lectura: una producció baixa fa que la qualitat del raïm sigui molt bona”. Tot apunta que el fruit serà de molta qualitat “però caldrà esperar a la qualificació i tast dels vins finals per confirmar aquesta excel·lència”, afegeix.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat