Una masia de finals del segle XVIII en estat ruïnós enmig d’una zona agrícola i forestal de l’Alt Penedès afronta un nou futur reconvertida en residència artística. El projecte, Espai de Marge, s’ubica al barri Montjuïc de Font-rubí, un entorn completament rural que es vol potenciar com a font d’inspiració i concentració.
“Teniem molt clar que no volíem fer un allotjament rural, sinó obrir i compartir els nostres espais interiors i exteriors per a què flueixi la creació artística”, relata a l’ACN una de les coordinadores d’Espai de Marge, Bàrbara Meneses. L’espai és obert a ballarins, creadors plàstics, escriptors i artesans d’oficis tradicionals “que prioritzin l’ús de materials naturals de l’entorn”.
Un antic garatge de tractors convertit en sala de reunions, galliners que ara són petits tallers, una bodega rehabilitada com a sala polivalent d’assajos o una tina gegant de vi destinada a ser un espai de creació artística. És la transformació que ha fet una família de Font-rubí en una de les masies del poble situada en un dels barris disseminats que caracteritzen aquest municipi penedesenc.
El mas es queia a trossos quan van decidir comprar-lo, juntament amb les 70 hectàrees de bosc que l’envolten. “Fer-hi un projecte artístic era una fansatia que rondava al cap dels meus pares fa 20 anys, i al final ens vam engrescar a donar-hi forma”, relata Meneses, que apunta que defugien de qualsevol proposta vinculada al turisme. El procés de reconstrucció i rehabilitació va trigar quasi cinc anys fins que la tardor del 2023 van poder obrir els primers espais del projecte de residència artística Espai de Marge.
La intenció dels responsables d’aquesta iniciativa és oferir enmig del Penedès un espai creatiu temporal a artistes de qualsevol disciplina -bé sigui plàstica, literària o escènica- però també a artesans tradicionals. Meneses apunta que en tots els casos són oficis “amb un neguit comú” i assegura que les estades en residències sempre enriqueixen el procés creatiu.
Després d’anys de dedicar-se a la dansa, per experiència pròpia destaca que fer una estada en una residència “és un moment de treball intens en què hi ha molta concentració, sense distraccions marcades per la vida rutinària que t’obliga a fer la compra o a altres tasques familiars i domèstiques”.
“És un moment d’acceleració”, referma, tot precisant que hi ha residents que fan estades a l’inici de la creació “per pensar i reflexionar”, però d’altres opten per instal·lar-s’hi amb el projecte ja en marxa per enllestir-lo o bé també hi ha qui prefereix fer una estada al final de tot el procés per tal de consolidar-lo.
En el cas de la dansa, han acollit artistes que estaven en diferents fases, i que consideren la nau polivalent com la "cirereta" de les instal·lacions. Com els ballarins francesos Victor Callens i Dereck Cayla, que habitualment treballen a Àmsterdam i han optat per fer una breu estada a Espai de Marge abans d’actuar a un festival de dansa a les Illes Canàries. Els dos defineixen l’espai com a “increïble” per la seva ubicació enmig de la natura, “que inspira i alimenta”.
En comparació a altres residències fetes en estudis en grans ciutats, destaquen que aquestes instal·lacions disten de les “caixes negres” que a vegades acaben sent les sales d’altres residències, ja que aquí disposen de molta llum natural. “És una experiència increïble”, asseguren.
Rebatre el despoblament
En una època en què l’entorn rural perd població i que hi ha una creixent falta de relleu generacional a la vida a les masies, Meneses situa el projecte Espai de Marge com a exemple de “les moltes possibilitats” que té la vida fora dels municipis més grans. “Hi ha molts espais buits heretats per segones i terceres generacions que ara no tenen interès en fer res, però als quals se'ls pot donar un gir”, defensa Meneses, que ressalta que “és un luxe” treballar enmig d’un espai allunyat de la ciutat.
Tot i que la raó de ser del seu projecte és oferir estades als artistes, destaca que la residència també ofereix la possibilitat de tenir un primer contacte amb el públic local amb assajos oberts, exposicions preliminars o activitats en format taller. Així, celebra que poden “descentralitzar la cultura” i és un espai de beneficis recíprocs per als artistes i els veïns de Font.-rubí.
En aquest sentit, recentment la finca d’Espai de Marge ha acollit la segona edició del festival ‘Batecs: Art i Natura’, que reuneix diversos artistes de la zona amb propostes multidisciplinars, la majoria de les quals s’ofereixen enmig del bosc.
Proper objectiu, estades becades
Després d’un primer any de rodatge, Meneses admet que el projecte encara és en fase d’adaptació a les necessitats reals del món artístic i de les peticions dels interessats en fer una estada al mas. Oberts a introduir canvis, tenen clar, però, que l’objectiu a mig termini és que la residència pugui ser un espai becat on els artistes no hagin de pagar per fer les estades.
En aquest sentit, anhelen poder accedir a subvencions culturals per tal de crear convocatòries obertes en què els artistes presentin una sol·licitud i l’equip coordinador de la residència esculli l’opció amb més mèrits. Més a llarg termini, Meneses desitjaria que el projecte seleccionat per fer l'estada pogués rebre fins i tot una ajuda a la producció per part de la mateixa residència.