Una escultura enmig de la vinya del Penedès denuncia la "decadència" de la viticultura per la crisi de preus del raïm

Una escultura enmig de la vinya
Tres ceps penjats cap per avall a quatre metres d'alçada enmig de la vinya de l'Alt Penedès. La imatge capta aquests dies l'atenció dels milers de vehicles que passen per la carretera que uneix Vilafranca amb la Granada, on el poeta Santi Borrell ha instal·lat l'escultura 'Vinyes mortes vora el cel'.

L'obra, emmarcada en una estructura de fusta, denuncia la "decadència" de la pagesia per la crisi de preus del raïm, que s'ha accentuat amb la inflació del darrer any. Borrell adverteix que el sector està abocat a "l'extinció". Un avís que el sindicat Unió de Pagesos fa anys que llança, i que ara referma donant suport a l'escultura de Borrell. L'obra quedarà oficialment inaugurada amb un acte aquest divendres al vespre.

Borrell, conegut al Penedès per la seva faceta com a poeta, ha alçat per primer cop les seves reflexions entorn la vinya en forma d'escultura. L'indret escollit no és casualitat: l'artista ha situat la seva obra a la carretera C-243 a tocar de Vilafranca perquè és una carretera amb alt volum de trànsit. Això ha fet que en pocs dies ja hagi despertat la curiositat de nombrosos penedesencs.

"Vull plantejar obertament que el sector de la viticultura està immers en una situació agònica, de decadència", ressalta, mentre recorda que la crisi de preus del raïm "no és només d'ara". "És un problema estructural, i ningú fa res per resoldre-ho", critica. Tot i el declivi il·lustrat amb l'obra, l'artista també matisa que l'estructura "respira" gràcies a la incidència de la llum i l'aire, fet que interpreta com un bri d'esperança per revertir la situació dels pagesos.

Més enllà de denunciar i plasmar la crisi de la viticultura, Borrell també vol que l'obra convidi a reflexionar tota la societat, on lamenta que "hi ha certa hipocresia". L'artista critica que "ningú fa res per comprar productes amb què es valori la feina del pagès". "No s'entén que hi hagi persones que van a una manifestació ecologista en defensa de les vinyes però després arribin a casa i es beguin un cava que val dos euros", retreu.

Des d'Unió de Pagesos, el responsable de la vinya i el vi, Josep Marrugat, subscriu les crítiques de Borrell. Marrugat, propietari de la vinya que acull l'escultura, veu l'obra de l'artista com una "al·legoria del futur que depara la vinya, que acabarà morta". Assegura que els tres ceps adquireixen forma de forca, "com si la vinya ara mateix estigués condemnada".

Recorda que la diferència entre costos de producció del raïm i el preu que paguen els elaboradors de vi i cava cada cop és més accentuada. Marrugat recalca que l'últim any les despeses de cada quilo de raïm oscil·laven entre els 0,40 i els 0,45 euros, mentre que els elaboradors només en pagaven 0,30. En alguns casos, en van ser 0,20. Unió de Pagesos culpa directament empreses com Henkell Freixenet, a qui acusa de treballar amb preus "miserables".

Borrell i Unió de Pagesos inauguraran l'escultura 'Vinyes mortes vora el cel' aquest divendres 3 de juny amb un acte a les 20 h, en el qual preveuen generar un debat sobre l'estat de la viticultura. Pel que fa al futur de l'obra, Borrell garanteix que "com a mínim" estarà instal·lada fins la verema, i no descarta fer-la evolucionar amb alguns ceps que brotin. "Molta gent ja m'ha fet arribar una llista negra de coses que hi penjaria", explica amb un tímid somriure, tot assegurant que "algunes no són viables".

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat