Featured

Vilanova i la Geltrú insta la Comissió del Nomenclator a canviar el nom de la plaça de l’1 d’Octubre del 2017

Vilanova i la Geltrú insta la Comissió del Nomenclator a canviar el nom de la plaça de l’1 d’Octubre del 2017
El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat instar la Comissió de Nomenclàtor a canviar el nom de la plaça de l’1 d’octubre de 2017, situada al Parc de Baix-a-mar.

A la sessió d’aquest dilluns al vespre, el consistori ha aprovat una moció del PP que defensa “la neutralitat i la pluralitat dels espais públics”, amb la qual també s'acorda retirar totes les plaques commemoratives vinculades al dia del referèndum situades en centres cívics i centres educatius. Els populars han comptat amb el suport del PSC, grup majoritari al govern, i l’abstenció de Vilanova en Comú, socis d’executiu dels socialistes. La resta de partits hi han votat en contra amb durs retrets cap al PSC i el PP.

Els populars han insistit que el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 “va ser il·legal” i han refermat que el consistori “ha de garantir la neutralitat de l’espai públic, on s’ha d’afavorir la convivència en què tots els vilanovins tinguin garantit un espai de trobada igualitari”. “El recordatori d’aquella jornada només reviu unes sensibilitats que afecten directament la convivència harmònica”, ha defensat el portaveu del PP, Carlos Remacha.

El PSC ha justificat el seu vot a favor de retirar els símbols de l’1-O ressaltant que el partit sempre ha tingut un posicionament contrari a l’independentisme. El regidor Gerard Llobet ha remarcat que modificar el nom de la plaça serà una qüestió que haurà d’acordar la Comissió del Nomenclàtor, “on cadascú defensarà diferents posicionaments i es decidiran els canvis”.

El suport dels socialistes ha provocat l’escridassada de part del públic que omplia el saló de plens aquest dilluns al vespre. Membres de l’ANC han titllat el PSC de “feixistes”, un crit que ha replicat l’alcalde Juan Luis Ruiz exigint “respecte per les noves majories”. “De la mateixa manera que aquí va haver una majoria que decidia democràticament l’any 2018, ara passa el mateix i no ens poden dir ‘feixistes’ si no els agrada”, ha etzibat Ruiz.

Al seu torn, des de Vilanova en Comú s’han mostrat partidaris a recordar l’1-O però han justificat l’abstenció al ple retraient que les plaques situades a centres cívics i escoles no es van consensuar mai al ple, com sí que es va fer la denominació d’una plaça al barri de mar.

La resta de partits ha criticat la proposta popular i l’aval del PSC. La CUP i Junts han lamentat que la retirada d’elements vinculats a l’1-O arribi després d’haver acordat treure l’estelada de l’ajuntament i sortir de l’Associació de Municipis per la Indepencència. ERC, al seu torn, ha definit la retirada dels elements recordatoris del referèndum com una “censura”: “És un menyspreu cap a la voluntat democràtica de la ciutadania catalana”, ha asseverat la republicana Conxi Martínez.

El debat ha comptat amb la participació de l’ANC, que ha refusat la moció considerant que és “un pas més per silenciar i amagar tot allò que molesta de la història”. L’entitat ha carregat contra el PSC, acusant-los de “situar-se a la banda dels qui volen els independentistes callats i submisos”.

El futur de la Plaça 1-O, en mans de la Comissió del Nomenclàtor

Després d’aprovar la moció d’aquest dilluns, ara serà la Comissió del Nomenclàtor qui haurà de decidir quin és el futur de la Plaça de l’1 d’Octubre. L’ens farà una proposta que posteriorment haurà d’aprovar el ple, amb majoria absoluta del PSC i VEC. La comissió la presideix l’alcalde, i en formen part el secretari general de l’Ajuntament, els regidors membres de la Comissió Informativa de la regidoria competent en nomenclàtor i el cap de servei, i també quatre tècnics municipals.

Per part de la societat civil, hi participen un membre del Casal de Dones, de l’Oficina de Català, de l’Institut d’Estudis Penedesencs, així com un representant d’un dels Consells Municipals de les associacions de veïns. També hi ha un màxim de tres persones alienes a l’Ajuntament, a títol individual o membres d’entitats amb coneixements sobre toponomàstica o patrimoni.                                                                                                              

El reglament estableix que aquesta comissió decideix els noms de carrers i places per consens. Quan aquest no sigui possible, els noms se sotmeten a votació per determinar la majoria simple. Si hi ha empat, decideix el vot de qualitat de l’alcalde (o regidor en qui delegui la presidència).

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat