Les pluges dels darrers dies han suavitzat la sequera que pateixen les oliveres de les zones de secà de la DOP les Garrigues, que representen el 80%, i han evitat que els arbres perdin una part de la collita que, del contrari, "ja haurien perdut". El seu president, Enric Dalmau, ha dit, però, que amb aquestes pluges "no n'hi ha prou" per salvar la campanya, ja que encara queda l'estiu per endavant.
Dalmau ha participat en un debat a la Lleida sobre els reptes del sector, on ha assenyalat que el principal repte que afronten és el d'incrementar les vendes d'oli embassat. "Com més oli posem a l'ampolla més valor afegit tenim", ha dit, i ha afegit que ja venen per damunt dels 2 milions de litres anuals envasats, xifra que creix any rere any.
L'acte, organitzat per la Cooperativa Baró de Maials, ha reunit membres de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) les Garrigues i experts del sector a Lleida, i també ha servit per presentar la nova imatge de l'oli Baró de Maials.
El president de la DOP les Garrigues ha assegurat que és massa aviat per saber com evolucionarà la campanya, tot i que ha afirmat que les pluges dels darrers dies "han anat sumant i ja es noten als arbres de secà". "Ara estem al moment crític. És molt difícil dir què farà, però estem contents perquè creiem que bona part de les olives de secà podran tirar endavant", ha pronosticat Dalmau.
Pel que fa als arbres de regadiu, que representen el 20%, confia que podran mantenir els cabals d'aigua fins a finals de campanya. També, sobre la sequera, ha insistit que cal treballar en l'optimització dels recursos hídrics. "Si no es fa una millor gestió de l'aigua estem morts", ha afegit.
En el cas de la Cooperativa Baró de Maials, el seu president, Francesc Teixidó, ha vaticinat que, tot i les restriccions d'aigua, salvaran la collita. Això, juntament amb les pluges dels darrers dies ha fet que no vegin la campanya "tan negativament" com ho feien fa 15 dies enrere.
Entre els principals reptes que afronta el sector de l'oli de Ponent hi ha l'augment de la venda del producte ja embassat vers l'oli que s'acaba venent a granel a països com Itàlia. "No és solament tenir oli d'altíssima qualitat sinó vestir-lo d'altíssima qualitat", ha indicat Dalmau, que ha afegit que només d'aquesta manera s'aconseguirà que els productors puguin "viure millor".
En aquest sentit, ha explicat que cada any superen els dos milions de litres d'oli envasat i que aquesta xifra augmenta cada vegada més. En el cas de l'any passat, les vendes d'oli envasat van suposar més del 50% del total, tot i que el percentatge varia cada campanya en funció de la producció.