Neix Perifèria Cultural, un cicle que aposta per estendre la programació cultural a tota la geografia catalana

Neix Perifèria Cultural, un cicle que aposta per estendre la programació cultural a tota la geografia catalana
Neix a Catalunya Perifèria Cultural, un nou cicle de música i cultura que té com a objectiu estendre la programació cultural per la perifèria geogràfica catalana amb “propostes trencadores, que estan fora dels circuits commercials”.

La proposta se celebrarà del juny al setembre a nou municipis catalans, a través de d'una quinzena de propostes multidisciplinars que combinem música amb poesia, debats, gastronomia, danses tradicionals. Alguns dels artistes programats són Lluís Cabot, Paula Grande, Davide Casu, Carles Dénia, Sílvia Comes, Maria Jaume, Anna Andreu o Meritxell Gené, entre d’altres.

Els organitzadors han explicat que Perifèria Cultural acostarà la cultura a aquelles zones on la programació al llarg de l’any és “més aviat escassa”, i ho farà amb talent artístic dels Països Catalans també perifèrica, "de procedències variades i amb propostes trencadores, fora dels circuits comercials". A més, les propostes reivindiquen la música en directe sense seqüències pregravades: concerts i recitals en rigorós directe.

Amb el lema fundacional Voluntàriament directes, Perifèria Cultural neix de la convicció que gairebé set anys després que la signatura de la Declaració de Palma, “no ha tingut cap aplicació concreta ni real”, i per tant, cal un projecte que reivindiqui l'exhibició i circulació de la creació cultural de tots els territoris dels Països Catalans, i que contribueixi a generar debats sobre els reptes culturals, nacionals i socials.

Riudarenes (La Selva), Bausen (Val d’Aran), Llardecans (Segrià), Biosca (Solsonès), La Granadella (Les Garrigues), Bovera (Les Garrigues), Perafita (Osona), Vilanova de Meià (Noguera) i El Montmell (Baix Penedès) són els municipis escollits.

Programació

La festa de presentació del nou cicle tindrà lloc el 2 de juny a la finca Can Moragues de Riudarenes, seu de la Fundació Emys. La presentació constarà del col·loqui Macrofestivals: i on queda la cultura? amb la participació d’Antonio Baños (periodista i escriptor), Estel Solé (actriu, dramaturga i escriptora) i Pere Camps (director del Barnasants), moderat per la periodista cultural Clàudia Darder; i el concert de Lluís Cabot, compositor i guitarrista del grup de pop mallorquí Da Souza.

També a Riudarenes s’hi faran els concerts de la cantautora gironina Paula Grande (7 de juliol) i la cantant de pop i folk acústic Maria Jaume (4 d’agost), que aquest 2023 presentarà el senzill ‘Lo que romp es coret’. El darrer concert a la comarca de La Selva serà el que farà Anna Andreu l’1 de setembre.

Bausen serà la població escollida per a fer-hi la inauguració. Serà el 17 de juny, coincidint amb la Hèsta d’Aran (la seva Diada Nacional). Així, Perifèria cultural organitzarà per primer cop la Hèsta d’Aran populara, la primera festa nacional de caire popular perquè tots els aranesos en puguin gaudir. La programació per aquest dia es farà en col·laboració amb l’associació aranesa Stereo Val Accion Culturau i tindrà els concerts d’Ò.C. Brigada Internacional i de Lo Bal del Lop amb Guillaume Lopez & Thierry Roques, una demostració de danses tradicionals occitanes i el col·loqui Era Val d’Aran laguens dera nacion occitana.

A Llardecans, a la comarca del Segrià, Perifèria Cultural hi portarà la nit de Sant Joan el concert de presentació dels nous senzills d’El Belda i el Conjunt Badabadoc, que a ritme caribeny interpreten grans èxits de Sopa de Cabra, Els Pets o Umpah-pah.

Trä, format per Laia Pedrol i Marc Serrats, i Mireia, nom artístic de la cantautora catalana Mireia Farré Canela, afincada a Formentera, tocaran a Biosca, al Solsonès, els dies 24 de juliol i 9 de juliol respectivament.

Perifèria Cultural també estarà l’1 de juliol a La Granadella, a les Garrigues, amb Cafè d’Alger, un projecte musical nascut a Barcelona arran de la trobada dels músics Marc Serrats, Yacine Beahcéne Benet i Gabriel Fletcher Ventura.

Davide Casu és la proposta del cicle cultural per Perafita (Osona). L’artista alguerès presentarà el seu darrer àlbum ‘Concert per a horts i cels atzurs’ el 8 de juliol.

Bovera acollirà dos concerts. Per una banda, Carles Dénia (8 de juliol), que ha sorprès la crítica i el públic per la seva qualitat expressiva i musical, i per l’altra, Marina Casellas (15 de juliol), que presenta el seu primer EP en solitari anomenat ‘Lorem Ipsum’.

La Vall de Meià serà un dels espais destacats del cicle. Concretament, al Molí de la Vansa, situat al poble de Boada, a la comarca de la Noguera, s’hi presentarà el darrer treball discogràfic d’Ivette Nadal, ‘Les hores blaves’ (16 de juliol). Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Coma de Meià, liderada pel xef Sergi de Meià i dedicada a protegir la biodiversitat divulgant la cultura gastronòmica i desenvolupant l’agricultura ecològica, en acabar el concert tindrà lloc un col·loqui amb l’artista i els cuiners Sergi de Meià i Arnau Paris i amb la dietista Mireia Galtés, sobre els riscos dels trastorns alimentaris en el jovent.

També a Boada s’hi farà el concert de presentació de ‘No diré res de mi’, el nou disc de Meritxell Gené (30 de juliol), que lligarà amb una mostra de diferents productes de la Noguera i el Pallars, així com una mostra de l’oli i el vi produït al mateix Molí de la Vansa, on se celebrarà el concert. Durant l’espectacle es farà una jam session culinària, el resultat de la qual s’oferirà als assistents en finalitzar el concert.

Al Montmell, al Baix Penedès, la cantautora Sílvia Comes presentarà el seu recital a Can Marlès. Allà hi portarà el seu nou treball ‘Felícia’, en homenatge a la pintora i poetessa Felícia Fuster. La proposta cultural anirà lligada amb una proposta gastronòmica formada per una degustació de vins del celler i un tast culinari del xef Sergi de Meià -que també treballa a Can Marlès en la recuperació de l’agricultura tradicional- amb la temàtica que envolta a Felícia Fuster: Japó, París i la pintura.

Iniciativa

Perifèria Cultural és una iniciativa impulsada per Ben aisit, la start up cultural nascuda amb l’objectiu de modernitzar, professionalitzar, difondre internacionalitzar la creació i la cultura catalanes i occitanes, especialment en el terreny de la música, l’audiovisual, el teatre i les lletres, i amb una vocació 360º, que inclogui totes les etapes i processos de la creació, producció, management, comunicació i distribució.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat