Entitats i col·lectius de la ciutat de Lleida han recordat aquest dissabte a la tarda els fets ocorreguts durant bombardeig de l'aviació feixista al Liceu Escolar el 2 de novembre de 1937.
Durant l'acte, desenes de persones han fet homenatge a les víctimes, 47 alumnes i diversos professors, amb una ofrena floral al monument 'Dignitat, memòria i vida' ubicat a l'avinguda Blondel i davant del lloc on hi havia la institució educativa. L'esdeveniment s'ha dut a terme en el marc del cicle 'Memòria 2N', que també ha previst el tradicional toc de sirena i l'entrega dels Premis 2N en reconeixement a les entitats i moviments socials que lluiten contra la repressió i treballen per la memòria democràtica.
L'historiador Pep Tort ha participat a l'acte amb la lectura d'un manifest i ha explicat que l'esdeveniment d'aquest dissabte ha recordat un fet "important" per la ciutat de Lleida, tot i ser una situació que actualment encara es repeteix "a molts llocs del món". A banda de les víctimes, l'acte també ha fet homenatge als supervivents. "Hi ha dones que l'endemà del bombardeig van decidir continuar la seva vida i tirar endavant", ha exemplificat Tort.
Després de l'ofrena floral al monument, la jornada de commemoració s'ha traslladat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) a causa de la pluja, on s'ha fet la lectura d'un manifest. Posteriorment, s'ha dut a terme l'acte d'entrega dels Premis 2N en reconeixement a les entitats i moviments socials que lluiten contra la repressió i treballen a favor de la memòria democràtica.
En la categoria nacional s'ha atorgat el guardó a la Comunitat Palestina de Catalunya, mentre que el premi en categoria internacional ha estat per l'Associació Sociocultural i el Club Senderista La Desbandá de Màlaga, que recorda les víctimes de la massacre de la carretera Màlaga-Almeria durant la Guerra Civil. D'altra banda, el premi en la categoria honorífica s'ha atorgat a Blanca, Eva i Josep Serra.
Nou paradigma en la docència de l'època
L'aviació feixista va bombardejar la capital del Segrià el 2 de novembre de 1937 i l'atac va destruir la institució educativa fundada el 1906 pels mestres Frederic Godàsi Victorina Vila. Es tracta de la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment l'Escola Nova Catalana i que va representar un nou paradigma en la docència de l'època.