Vuit escoles catalanes vinculades a l'Opus canviaran part de l'uniforme de les alumnes i incorporaran la faldilla-pantaló. Són totes les que pertanyen a la Institució Familiar d'Educació, que abans segregaven per sexe, i entre les quals s'hi troben Les Alzines de Girona, La Farga de Sant Cugat del Vallès, la Institució Lleida d'Alpicat o l'Igualada de Jorba.
Segons ha avançat l'Ara, la faldilla escocesa passarà a incorporar un pantaló. El canvi s'emmarca en una unificació de l'uniforme a totes les escoles de la Institució, que es farà efectiu a partir del curs que ve i passarà a ser obligatori el setembre del 2026. Fonts de la Institució expliquen que el canvi respon a una demanda de les famílies i facilitarà la pràctica esportiva.
"Benvolgudes famílies, us comuniquem que a partir del curs 2024-2025 s'unificarà l'uniforme a totes les escoles de la Institució". Així comença el comunicat que signa la directora de Les Alzines de Girona, i que s'ha penjat a la web del centre.
L'escrit explica que el canvi farà referència a la clàssica faldilla escocesa que portaven les alumnes d'aquesta escola concertada. Que ara, passarà a ser faldilla-pantaló i també tindrà la part superior més ampla per evitar que les estudiants la dobleguin i els quedi més amunt dels genolls.
Precisament, Les Alzines era un dels centres que segregaven per sexe, però a partir del curs passat ja va incorporar nens a les aules d'ESO. Segons recull l'Ara, precisament, algunes famílies atribueixen la incorporació de la faldilla-pantaló al pas a l'ensenyament mixt a secundària.
Al comunicat, Les Alzines també explica que, en la línia del què s'ha fet fins ara, a partir del moment en què s'implanta un canvi en la uniformitat, no passa a ser obligatori fins al cap de dos anys. "Per tant, en aquest cas, final setembre del 2026 no serà obligatori l'ús del nou uniforme", conclou l'escrit.
Les Alzines no serà l'únic centre que canviarà la faldilla de les alumnes per la faldilla-pantaló. La mesura afecta tots els centres que depenen de la Institució Familiar d'Educació, vinculada a l'Opus Dei, i que compta amb vuit escoles a Catalunya i a les Balears.
En concret, a més de la de Girona, la resta de concertades són La Farga de Sant Cugat del Vallès; La Vall de Bellaterra; la Institució Lleida d'Alpicat; la Institució Tarragona de Constantí i La Canonja; la Institució Igualada de Jorba; la Institució Airina de Terrassa i la Institució Mallorca, de Palma de Mallorca.
"Més còmode en espais de lleure"
Fonts de la Institució Familiar d'Educació expliquen que el canvi en la uniformitat respon a una demanda de les famílies per "modernitzar l'uniforme" i fer que sigui més còmode en espais de lleure. L'entitat ho desvincula del tot de l'ensenyament mixt i assegura que, de fet, fa un parell d'anys hi va haver una altra adaptació, en què es va permetre a les alumnes escollir entre dur faldilla o bé pantalons.
Arran de la demanda de les famílies, la Institució precisa que va parlar amb el fabricant dels uniformes -en aquest cas, El Corte Inglés- i que d'aquí va sorgir la idea de substituir la faldilla per la faldilla-pantaló. "S'ha fet arran de la demanda de tenir un uniforme que sigui més modern i còmode. I que, de retruc, faciliti la pràctica esportiva al pati, quan durant les hores de lleure es juga a futbol o bàsquet, per exemple", precisen fonts de la Institució.
Des de l'entitat que gestiona els vuit centres concertats expliquen que la faldilla-pantaló s'introduirà de manera progressiva. Les primeres escoles són Les Alzines de Girona i La Vall de Bellaterra, i a partir d'aquí s'estendrà a la resta de centres. La Institució Familiar d'Educació també diu que, a les aules, durant uns anys, coexistiran entre les alumnes els pantalons, la faldilla i la faldilla-pantaló.