La sequera redueix "dràsticament" la població de crancs autòctons i nàiades als rius, claus per a la biodiversitat

La sequera redueix "dràsticament" la població de crancs autòctons i nàiades als rius, claus per a la biodiversitat
La població de crancs autòctons i nàiades -petxines- als rius de Catalunya s'ha reduït "dràsticament" per culpa de la sequera. En algunes zones com, per exemple, la conca del Llobregat, s'han arribat a perdre la meitat d'aquests invertebrats.

Això representa un greu perill per a la biodiversitat, ja que les dues espècies ajuden a conservar els ecosistemes. "No ens ho podem permetre tenint en compte la gran davallada de biodiversitat que patim a Catalunya", explica Núria Vall, biòloga d'Adeffa i responsable del centre de conservació i recuperació Comadoca. Per mirar de preservar totes dues espècies, des del centre fan rescats de crancs i nàiades, i també actuen en trams de rius perquè s'hi acumuli aigua i puguin viure.

Els crancs autòctons i les nàiades són espècies en perill d'extinció, i ja fa temps que estan en risc de desaparèixer. En el cas dels crancs, la introducció de crancs invasors -que són portadors d'una malaltia que acaba matant l'autòcton- n'ha reduït molt la població. De fet, ara gairebé només n'hi ha a les capçaleres de riu o en zones molt concretes, fins al punt que hi ha poblacions que han arribat a desaparèixer del tot.

I, en el cas de les nàiades, la poca aigua i l'augment d'espècies invasores desplaça la població de peixos autòctons, que són necessaris perquè les nàiades puguin reproduir-se.

Des del centre de conservació Comadoca i l'Associació de defensa i estudi de la fauna i flora autòctona (Adeffa) treballen per preservar totes dues espècies. Les rescaten del riu i les porten fins al centre, on poden sobreviure. En el cas de les nàiades, han reconvertit una antiga granja de porcs del Lluçanès en un centre de recuperació, les posen en peixeres amb aigua de riu i, després, les tornen en trams de riu natural on sí hi hagi aigua. I el mateix fan amb el cranc autòcton.

A més, els biòlegs actuen en trams de riu perquè s'hi acumuli aigua i posen abeuradors per a les vaques perquè no hagin de veure aigua del riu i en malmetin la qualitat. Tot plegat, explica Vall, amb l'objectiu de preservar aquestes dues espècies, claus per a la biodiversitat del país.

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat