Olost farà talls d'aigua a indústries i explotacions ramaderes la setmana vinent: "Ens ha quedat el pantà sec"

Olost farà talls d'aigua a indústries i explotacions ramaderes la setmana vinent: "Ens ha quedat el pantà sec"
Olost començarà a programar talls d'aigua intermitents per a explotacions ramaderes i indústria a partir de la setmana vinent, si bé encara no s'ha concretat el dia exacte. Afectarà els dos sectors que més aigua estiren, un 51% i un 28% respectivament, enfront del domèstic que és un 16%.

Aquest municipi del Lluçanès de 1.200 habitants abasteix un 65% del total de consum a través del pantà de la Gavarresa i el 35% restant dels pous de Vilaseca. Amb la sequera i la falta de pluges, la situació s'ha complicat molt aquests últims dies. "Ens ha quedat el pantà sec", explica a l'ACN el seu alcalde, Gil Salvans, que detalla que ja porten tres setmanes carregant la xarxa amb camions cisterna, però que ara ja no és suficient.

Olost consumia de mitjana uns 900 m3 d'aigua al dia en total. En les últimes setmanes, es va demanar reduir el consum i s'ha pogut baixar a 700 m3, però des de l'Ajuntament creuen que ja no hi ha marge d'acció i que cal passar a les restriccions intermitents. De les tres bombes que hi ha al pantà de la Gavarresa -conegut també com el de Reixach-, ja només en funciona parcialment una i en les últimes tres setmanes han hagut de carregar la xarxa amb camions cisterna. Una mesura que s'intensificarà a partir de demà per poder arribar a uns 200 m3. Aquest volum es complementa amb uns 350 m3 més de l'aigua dels pous de Vilaseca, però que tampoc permet cobrir la demanda total. "No és suficient perquè no arribarem als 600 m3", afirma l'alcalde, que ja dona per fet que els talls començaran la setmana vinent.

El consistori està en converses amb les explotacions ramaderes i les indústries per coordinar-se, si bé encara no està fixat el dia exacte. Calculen que seran d'unes 6 hores per tenir marge per poder tornar a carregar la xarxa de nou. La idea és que el consum de la població no es vegi afectat, entre altres coses, perquè deixar les canonades buides seria contraproduent. Segons l'alcalde, "buidar-les i tornar a omplir-les és molt dolent perquè hi poden haver pèrdues, per un tema de pressió" entre d'altres aspectes. 

La situació d'emergència actual representa un alt cost per a un municipi que té poc més d'1 milió d'euros de pressupost anual. Calculen que cada mes es gastaran entre 30.000 i 40.000 euros amb els camions cisterna i confien poder-se acollir properament a la nova convocatòria d'ajuts de l'ACA. El consistori té previst demanar un crèdit de 200.000 euros per poder-ho assumir mentrestant. 

Accions de millora

L'aigua és un tema que preocupa des de fa temps al municipi. Fa un any van fer una prospecció sense èxit per a un nou i l'any vinent tenen previst fer-ne una altra en un altre punt. "Hem de ser conscients que el canvi climàtic és això i que els recursos són el que són", admet l'alcalde, que afegeix que millorar en la gestió de l'aigua portarà anys per implementar noves tecnologies i poder ser més eficients. Aquest any ja preveuen una inversió d'uns 500.000 euros a la planta potabilitzadora i han demanat un ajut de 300.000 euros a l'ACA per millorar la tecnologia de la xarxa.

Aprofitant la sequera, també estan en converses amb l'ACA per buidar els fangs que hi ha al pantà. Calculen que ha perdut un 50% de la seva capacitat i voldrien drenar-lo per guanyar més capacitat d'emmagatzematge. 

Grup El Cargol

 

Membres de:

Amb la col·laboració de:

✉️ info@ lesvegueries.cat 
✉️ publicitat@ lesvegueries.cat