Descobreixen restes humanes i d'animals en sitges romanes al jaciment Puig Ciutat d'Oristà

Descobreixen restes humanes i d'animals en sitges romanes al jaciment Puig Ciutat d'Oristà
Les últimes excavacions a Puig Ciutat d'Oristà (Lluçanès) han tret a la llum nous materials del que va ser un poblat d'època romana destruït de forma violenta per les tropes de Juli Cèsar l'any 49 a.C. Enguany els arqueòlegs hi han treballat en dos períodes, el maig i el juliol, i han recuperat restes humanes i d'animals que van ser abocats en sitges romanes.

Segons els experts, això indicaria que s'haurien emprat com a abocadors després de la batalla i es reforça així la hipòtesi que Puig Ciutat va ser un assentament militaritzat destinat a l'avituallament de l'exèrcit pompeià durant el conflicte. Les excavacions han posat al descobert els vestigis d'un graner que va ser incendiat intencionadament durant la segona guerra civil romana.

Al terra del graner s'hi van trobar fins a cinc sitges excavades al subsòl destinades a la conservació de gra. Fins ara només s'ha pogut completar l'excavació d'una de les sitges, que arriba als tres metres de profunditat. L'estructura estava excavada a la terra i l'interior es va omplir de terra, pedres i carbons. Al fons hi van trobar un plat de bronze i una llança de ferro.

En dues de les sitges s'ha pogut arribar a més profunditat i és d'on s'han recuperat nombroses restes òssies. Es tractaria d'abocaments intencionats, segons revelen els estudiosos en un comunicat. A l'espera de disposar de l'estudi complet de les restes, s'han pogut distingir un mínim de dos humans, dos cavalls i un bòvid.

Durant la primavera del l'any 49aC la península es trobava sota control de Pompeia. Cèsar, que era a la Gàlia amb les seves tropes, volia arrabassar Hispània als pompeians creuant els Pirineus. Pomepia, conscient de la situació, va enviat tropes a controlar els passos dels Pirineus. Malgrat que Puig Ciutat no es troba pròpiament a la zona pirinenca, els estudiosos pensen que l'assentament, situat prop d'una via de pas important, podria haver estat reforçat en aquest moment per contingents del bàndol pompeià.

Membres de:

Grup El Cargol